«Vi lukter alle bål» – Av Ann-Siril Idansi

Jeg har fått lov av Ann-Siril til å dele dette innspillet hun har skrevet i en viktig debatt i vikingmiljøet.

Vi lukter alle bål.

Flere tusen mennesker i Norge, Skandinavia, Europa, og i verden deler en forkjærlighet for vikingtiden. I Agder alene er vi over 300 mennesker som har vikingtiden som hobby, som har vikingreenactment som en livsstil gjennom sommeren, der man reiser fra sted til sted. Fra marked til marked. Hva er det som gjør at flere tusen mennesker pakker bilen så full at man ikke kan se ut bakruta, å kjører land og strand rundt for noen usle døgn i telt? Interessen for håndverk, historier, musikk, matlaging, historie og arkeologi er ofte det som fører oss sammen i første omgang. Ispedd en dose nysgjerrighet. Det som derimot får oss til å komme tilbake, det som gjør at man pakker bilen med innhold nok til å fylle en 30 kvadratmeter stor leilighet, det er samhold og inkludering.
Når man sitter rundt bålet for å lære seg en ny vise, eller et nytt broderisting spiller det ingen rolle hvor personen ved siden av deg kommer fra. Eller hva de jobber med når de reiser hjem igjen, halvparten av tiden vet vi ikke hva de andre gjør til vanlig. Ingen bryr seg om hvilken legning du har, eller hva du stemte ved forrige valg. Det er ikke viktig der, rundt bålet. Rundt bålet er vi en gjeng, en familie, som alle har en felles interesse. Vikingtiden.

Kjærligheten for historie, forskning, og håndverk er en inkluderende kjærlighet. Enhver person som ønsker å lære om dette er velkommen. Den eneste grunnen man har for ekskludering fra et miljø som vårt, er hvis man selv ønsker å innskrenke en annens rett til å delta.

Det har den siste uken vært mye frykt i vikingmiljøet i Norge. Det har kommet en “dokumentarserie” som handler blant annet om vikinger, som dessverre har har en undertone fra produsentens side som ikke er forenelig med hva vi står for, som og gjør at den har blitt delt på sider av mennesker som ønsker å diskriminere og segregere. Som ønsker å bruke en flott kulturarv til å spre frykt, hat, og intoleranse.

Agder Vikinglag har et eget avsnitt i vedtektene som handler om rasisme, diskriminering og ekskludering.
2.2 Suspensjon og eksklusjon
“Vold, direkte eller indirekte trusler, diskriminering, mobbing eller trakassering er eksempler på ikke ønskelig adferd og er grunnlag til ekskludering. “

Vi er politisk og religiøst nøytrale, men å si ifra om hat og rasisme er ikke politisk. Det er en plikt. Og vi vil fortsette å kjempe for mangfold.

Hvis du ønsker et miljø fylt med kjærlighet, nysgjerrighet, inkludering, og toleranse er du hjertelig velkommen. Sett deg ned, vi lukter alle bålrøyk her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s